Uwaga! Strona do poprawnego działania używa plików cookie, które umieszczane są w Twoim urządzeniu. Ustawienia cookie możesz zmienić w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki.

Telewizor

Galerie

O nas

Kontakt
Pogoda, 29 Sierpień
Pogoda w Gdynia
+10

Max.: +20° Min.: +12°

Wilgotność: 87%

Wiatr: S - 3 KPH

Co się dzieje Na sportowo Kulturalnie W szkole Koncertowo MG prezentuje Nowe technologie Seniorzy NGO Wolontariat
Wpływ parzenia na jakość kambuchy i do tego jeszcze mikroorganizmy

Odbyło się podsumowanie VI edycji projektu #InnovaBioPomorze. Agata Tyszka (ZSK), Przemysław Psuty (I ALO) i Paulina Podpiórko prezentowali projekt „Better Industry”, którego realizowali w grupie z Anną Wasiak i Bartoszem Szmajdzińskim. Ci uczniowie zajmowali się zbadaniem wpływu metody parzenia na jakość naparu do produkcji kambuchy.

W drugiej grupie projektowej, w której był Jakub Glab (I ALO) i studentki gdańskich uczelni, przeprowadzano badania nad relacjami mikroorganizmów.

W programie podsumowania było m.in.: wykład dr Pawła Olszewskiego, prezentacje zespołów badawczych IBP, wręczenie certyfikatów uczestnictwa.

W ramach VI edycji projektu InnovaBio Pomorze (IBP) studenci nauk przyrodniczych i uczniowie szkół średnich w specjalnie dobranych grupach realizowali realne projekty badawczo-rozwojowe dla firm biotechnologicznych. Każdy zespół będzie pracował nad nowatorskim projektem przez ok. 3-4 miesiące.

InnovaBio Pomorze to wyjątkowy program stworzony z myślą o studentach nauk przyrodniczych. Uczestnicy biorą czynny udział w projektach badawczo-rozwojowych, przekazywanych im przez firmy z sektora Life Science. Projekty są realizowane w Bio Laboratorium PPNT Gdynia. Zdobyte doświadczenie ułatwia znalezienie pracy, czasem inspiruje do założenia własnej firmy.

InnovaBio Pomorze jest owocem wieloletniej współpracy Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego Gdynia, I Akademickiego Liceum Ogólnokształcącego w Gdyni oraz Międzyuczelnianego Wydziału Biotechnologii Uniwersytetu Gdańskiego i Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Program oparty jest na wzorcach sprawdzonych na Uniwersytecie Salt Lake City w USA. W poprzednich edycjach udział wzięło łącznie 109 osób. Zrealizowały one 21 projektów badawczych. W wykładach uczestniczyło ponad 1900 osób.

Korzyści z uczestnictwa w projekcie IBP:

Dla studentów:
doświadczenie w prowadzeniu projektu badawczo-rozwojowego
doskonalenie warsztatu laboratoryjnego
poznanie nowoczesnych narzędzi pracy
kształcenie umiejętności pracy zespołowej
zdobycie kompetencji wymaganych przez przedsiębiorców
zwiększenie potencjału na rynku pracy

Dla przedsiębiorców:
realizacja projektu niskim nakładem finansowym
udział w kształceniu potencjalnej kadry pracowników
pełna kontrola wszystkich etapów projektu
prowadzenie badań na wysokim poziomie merytorycznym
wysoki poziom merytoryczny badań
projekty objęte klauzulą poufności
zachowanie praw autorskich do uzyskanych w trakcie badań wyników

Autor (hs za: PPNT/foto Lucyna Lewandowska)
Opublikowano w poniedziałek, 2. grudnia 2019 o godzinie 19:38
W szkole
Najlepsi mówcy na Pomorzu uczą się w III LO w Gdyni
Nowa sala gimnastyczna na Witominie
Rodzice spotkali się w SP 43. Komunikacja między Radami Rodziców szansą na lepsze funkcjonowanie gdyńskiej oświaty
Henryk Wujec - świadek historii
ONE OPEN DAY W UNIWERSYTECIE MORSKIM
Méster Bëlnégò Czëtaniô w Gdyni
Kiermasz Świąteczny w SP 33
Prosta droga do zdrowego kręgosłupa w gdyńskich szkołach
SP 16: projekty uczniów stworzą koncepcję
Pomaganie przez gotowanie. Sałatka śledziowa, ryba po grecku, zupa grzybowa, pierniczki …
Gdynia w konfliktach społecznych PRL. Dr Aleksander Kozicki opowiada o trudnej historii Polski
Stypendia Prezesa Rady Ministrów rozdane
Wpływ parzenia na jakość kambuchy i do tego jeszcze mikroorganizmy
Gdyńscy Doradcy Kariery zapraszają do Info Boxu
Dzień Praw Człowieka w II LO
Pobudka! To ostatni dzwonek dla klimatu!
Pociąg do Gdyni wyruszył do... Łodzi
"Mózg nieposkromiony", czyli jak uczniowie SP 26 dążą do doskonałości
SP 21: Festyn Świąteczny DAR SERCA
Oktawia Gorzeńska odchodzi. Przed nią kolejne wyzwania
Copyright © MlodaGdynia.pl | created by Bartłomiej chmiello Chmielewski