Zamknij
REKLAMA

"Nowe wyzwania i możliwości w HoReCa"

09:15, 10.10.2020 | hs za: gaZtronaut
Skomentuj
REKLAMA

HoReCa to określenie sektora obejmującego instytucje związane z szeroko rozumianymi usługami hotelarskimi i gastronomicznymi - ang: Hotel, Restaurant, Catering (Cafe). W 1949 roku właściciele hoteli, restauracji i kawiarni założyli w Zurychu międzynarodową organizację w obronie swoich praw, a skrótem HoReCa zaczęto określać całą branżę.

HoReCa to sektor perspektywiczny, od kilku lat aktywnie rozwijający się także w Polsce. W niczym nie ustępując światowym standardom ma w naszym kraju wiele do zaoferowania. Sieć osób związanych zawodowo z działalnością gastronomiczną, to nie tylko kucharze, kelnerzy i managerowie. Znaczenie mają także przedsiębiorstwa oferujące profesjonalne wyposażenie kuchni i wnętrz, dostawy żywności i logistykę, organizatorzy imprez cateringowych i szkoleniowcy. 

Mówi się, że statystycznie odwiedzamy lokale gastronomiczne znacznie częściej niż przed laty, zwiększając tym samym wydatki na jedzenie poza domem. Stajemy się coraz bardziej ciekawi nowych doświadczeń kulinarnych. Zainspirowani widocznymi trendami i popularnymi programami telewizyjnymi poszukujemy nowych smaków. Relacje ze znajomymi urozmaicamy wyjściem do restauracji i barów, a także częściej zamawiamy jedzenie z dowozem do domu. Jednocześnie, stawiamy coraz większe wymagania i mamy nowe potrzeby. Wszystko to sprawia, że wybór oferowanych typów kuchni i lokali rośnie, a branża dynamicznie przyjmuje w swoje szeregi profesjonalistów a także młodych ludzi i studentów. 

Momentem, który zastopował wiele branż, w tym (a według wielu osób związanych bezpośrednio z gastronomią - przede wszystkim) sektor HoReCa, było tegoroczne pojawienie się pandemii koronawirusa. Choć prewencja i zatrzymanie się w domach znacząco ograniczyło lub całkowicie wstrzymało dochody przedsiębiorców, nie brakowało pomysłów na nowe możliwości i stawienie czoła nieznanym dotąd warunkom. Aby lokale zostały szybciej uruchomione, na rynek szybko wkroczyły nowe firmy dowozowe a lokale, które wcześniej opierały działalność jedynie o przyjmowanie gości na miejscu, zaoferowały opcje dowozu gotowych dań do domu. W krótkim czasie standardem stała się dostawa bezdotykowa. Oferowano półprodukty z przepisami najlepszych szefów kuchni - nastał dobry moment, by wyróżnić się kreatywnością i mobilizacją.

Znaczącą rolę w czasie powracania do aktywności odegrały dwa rodzaje portali. Pierwszym z nich okazały się portale dowozowe, służące często konsultacją w terenie i doradztwem restauracjom, które zaczęły przygodę z nowymi dla siebie usługami. Choć niektóre lokale bywały zmuszone do tego trudną sytuacją, dla wielu dostarczanie dań do domów okazało się nową możliwością i odkryciem sposobu na korzystniejsze dotarcie do klientów. Kolejnymi portalami, bez których branża nie stawałaby tak szybko na nogi są portale pracy, takie jak gaZtronaut, czyli nowoczesna wyszukiwarka ofert zawodowych skoncentrowana na sektorze HoReCa. 

gaZtronaut to serwis stawiający na nowoczesne wyszukiwanie ofert, umożliwiający szybkie filtrowanie ogłoszeń wedle potrzeb. Pomaga osobom poszukującym nową ścieżkę zawodową nie tylko bez żadnych kosztów zapoznać się z nowymi ofertami, ale także poznać opinie o potencjalnym miejscu pracy. Również pracodawcy mają dzięki portalowi możliwość pozyskania nowych talentów i profesjonalistów do swoich hoteli i restauracji. Aby wspomóc branżę po trudnych momentach zamknięcia, to właśnie do pracodawców skierowana jest nowa, bardzo korzystna promocja. Portal oferuje usługę do końca września 2020 roku. 

Tylko teraz, każdy pracodawca zarejestruje się na gaZtronaut za jedyny 1 zł netto, dostając możliwość dotarcia do wielu CV. Warto się pospieszyć, ponieważ ilość pakietów umożliwiających umieszczenie ogłoszenia jest ograniczona. Aby dokonać łatwej i szybkiej rejestracji, wystarczy zajrzeć na stronę www.gaztronaut.pl

Sezon wakacyjny dobiega końca. Choć za nami dwa miesiące większej swobody i lekkiego zapomnienia o narzuconych restrykcjach, warto mieć na uwadze, że bez wsparcia profesjonalistów wspomagających branżę HoReCa, powrót do aktywności zawodowej nie będzie tak oczywisty. Przyglądajmy się za to możliwościom, które pojawiają się na rynku pracy. Zakładając optymistyczne rozwiązanie wszelkich trudności po drodze, korzystajmy z ułatwień, a wszystko wkrótce na pewno wróci do normy.

 

(hs za: gaZtronaut)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA