REKLAMA

Kult wydał oświadczenie - nie zagrają koncertów...

14:32, 09.06.2021 | Mariusz Sieraczkiewicz za: Kult/FB
REKLAMA

Zespół Kult postanowił zabrać głos w sprawie organizacji koncertów. Chodzi o pomysł imprez tylko dla osób zaszczepionych.

Głośno wokół Kazika Staszewskiego i zespołu Kult zrobiło się w ubiegłym roku, kiedy to utwór "Twój ból jest lepszy niż mój" wygrał 1998 notowanie Listy Przebojów Trójki. Rozpętała się wtedy burza. Przeciwnicy Marka Niedźwieckiego zarzucali mu, że piosenka została wprowadzona na listę ze złamaniem zasad głosowania.

Utwór został wycofany z listy przebojów. Dziennikarze Trójki zaczęli protestować i odchodzić ze stacji radiowej. Odszedł także Marek Niedźwiedzki. Dziś dawna trójkowa ekipa prowadzi Radio 357, które staje się bardzo popularną stacją bardzo przypominającą Trójkę w lat świetności.

Zamieszanie wokół notowania 1998 podzieliło Polskę, wyzwoliło zbyt wiele negatywnych emocji. I mimo negocjacji i deklaracji

"W związku z zaistniałą sytuacją żądam wycofania piosenki Kazika 'Twój ból jest lepszy niż mój' z notowania Listy Przebojów Programu Trzeciego. Kazimierz Staszewski" - napisał artysta.

"Dowództwo" rozgłośni podjęło decyzję o zawieszeniu Listy Przebojów Trójki. Nadano jeszcze notowanie 1999 i na tym póki co jest koniec.

Teraz pojawił się problem koncertów i festiwali, na które mają być wpuszczani jedynie osoby z certyfikatem zaszczepienia. Zespół Kult postanowił zbojkotować takie wydarzenia:

OŚWIADCZENIE

W związku z tym, że zaczynają pojawiać się pogłoski o koncertach i festiwalach przeznaczonych tylko dla zaszczepionych, chcemy opublikować w tym miejscu naszą decyzję.

Grupa KULT nie bierze udziału w koncertach, na które będą wpuszczani tylko ludzie zaszczepieni.

Apartheidowi mówimy zdecydowanie NIE.

CHCEMY ŁĄCZYĆ, A NIE DZIELIĆ.

(Mariusz Sieraczkiewicz za: Kult/FB)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.