Zamknij
REKLAMA

Piotr Ślusarz: z szacunkiem do produktu i kultury Kaszub

20:25, 09.09.2020 | Mariusz Sieraczkiewicz/stacjafoodhall.pl/foto Piotr Ślusarz/FB/Stacja Food Hall
Skomentuj
REKLAMA

Piotr Ślusarz szkołę gastronomiczną w Świnoujściu, praktykował w Amber Baltic Hotel w Międzyzdrojach. Porzucił wszystko, by spróbować sił w branży restauracyjnej w Trójmieście, pracował w barach, zakładowych stołówkach i sieciowych fast foodach, by w końcu trafić do renomowanej restauracji Hotelu Sheraton w Sopocie.

Nienasycona potrzeba rozwoju pchnęła go do londyński restauracji Hibiscus, L'Autre Pied, charlotte i pollen street social. Po powrocie do Polski ponownie trafił do profesjonalnie zarządzanej i bardzo wymagającej kuchni Hotelu Sheraton.

Prawdziwym sprawdzianem zdobytych umiejętności okazał się program kulinarny Top Chef w Polsacie. Piotr wykazał się dużą kreatywnością i zapałem, wygrał staż w najlepszej restauracji na świecie el celler de can roca, a w finałowym odcinku dostał angaż w Atelier Amaro – jedynej w Polsce restauracji wyróżnionej gwiazdką przez renomowany przewodnik Michelina.

Piotr jest zafascynowany kuchnią lokalną, oraz produktami nadmorskimi, co pokazuje w swoim nowym koncepcie w Stacji  FOOD HALL (Gdańsk Wrzeszcz) – Bółt - Street Food Kaszëbë.

Piotr Ślusarz jest również jednym z ekspertów gaZtronaut: https://gaztronaut.pl/

 

Czym jest Bôłt - Street Food Kaszebe?

Bółt to koncept, który bazuje na produktach z Kaszub i okolic, które zostały wymieszane z różnymi kulturami ulicznego jedzenia. Otworzyliśmy go, aby zrzeszać ludzi z różnych kręgów kulturowych oraz docierać do szerokiego grona młodszego i starszego pokolenia. Znane kaszubskie specjały czy bałtyckie i jeziorne ryby w odsłonie streetfoodowej, nowoczesnej zaadaptowanej pod współczesny rynek. Charakteryzujemy się przede wszystkim połączeniami smakowymi, lokalnością, i szacunkiem do produktu i kultury Kaszub. Wszystko po to aby zaszczepić kombinację smakową wśród ludzi, którzy nie znali wcześniej tego typu jedzenia. Kierujemy się przede wszystkim balansem smakowym i naturalnością w produktach znanych wszystkim na Pomorzu i całej Polsce.

Prowadzimy własny sklep z delikatesami, własnymi przetworami kiszonkami i zakwasami. Wkrótce poszerzymy swoją ofertę o sery i wyroby wędzarnicze. Razem z miejscowymi najlepszymi rzemieślnikami z okolicy dostarczamy Wam najlepszą jakość. Nasz region jest bogaty w wszelakie produkty mleczarskie, rybne, mięsne oraz posiadamy bardzo duży zasób warzyw, owoców i miodów. Staramy się kaszubskie i pomorskie potrawy przenosić w klimat street foodu i połączyć poprzez nowoczesne techniki ze smakami różnych kultur, ale z należytym szacunkiem do tradycji. Przykładem może być grill opalanym węglem do nadania charakterystycznego smaku i zapachu na koniec powolnego gotowania w niskich temperaturach.

 

Dlaczego postanowiliście pokazać swoją pracę?

Postanowiliśmy pokazać naszą pracę, i sposób jaki działamy z nadzieją że więcej restauracji zarówno tych fast foodowych jak i bardziej ambitniejszych znajdzie natchnienie i może zaszczepimy w nich naszą pasję do regionu. Nie tylko produkt ale sposób przygotowania i wydawania jedzenia proste sposoby na urozmaicenie karty w lokalność, mała odskocznia od sałatki cezar i krewetek.

 

Jak ważne są produkty w kuchni?

Bez dobrego produktu, nie będzie w stanie ugotować czy przygotować dobrego jedzenia. To czy ryba jest hodowlana czy złowiona w naturalny sposób, pochodzenia mięsa itp. Każdy szef kuchni na pewno nad tym się zastanawiał, ale są też inne zagadnienia jak nabiał, jajka czy też warzywa. Niektórzy z Was pewnie powiedzą że pracują w hotelu lub w innym miejscu gdzie nie da rady tego zrobić lub jest to nie do zrobienia. Przez ostatnie ponad 3 lata pracując w hotelu w centrum Gdańska udało nam się całkowicie wyeliminować jajka klatkowe i wszelakie masy czy gotowe płyny jajeczne i bazowaliśmy tylko na wolnym wybiegu. Pieczywo starannie wybieraliśmy od producenta bez dodatków z certyfikatami jakości a do karty restauracyjnej i na przerwy kawowe wprowadziliśmy własne produkty prozdrowotne (kiszonki, plastry miodu, batony, przekąski niskokaloryczne) Wszystko zależy od naszego podejścia i jak bardzo jesteśmy w stanie nagiąć własne reguły komfortu.

 

Czy gastronomia może mieć ideologię?

Dla mnie pojęcie Gastronomia to może nie ideologia, ale sposób bycia czy życia. Oczywiście jest to bardzo rozległe pojęcie i każdy pracuje i gotuje w innych warunkach, ale każdemu zależy na dobrym i smacznym jedzeniu. Nie ważne czy stołówka, hotel, restauracja itp. jeśli gotujesz dla kogoś to powinno Ci zależeć i kierować się dobry smakiem. Wiele osób podchodzi do tego bardzo poważnie, tak jak my i coraz więcej osób z branży szczególnie teraz w okresie pandemii, nowotworów i zachorować przykłada większą wagę do żywienia. Każdy z nas kieruje się własnymi zasadami czy ideologią a jedzenie i to jak gotujemy i na jakich produktach zajmuje większą część tych pojęć.

 

Kto wystąpi w produkcji filmowej?

W naszym filmie w 1 odcinku (będzie ich więcej) pokażemy wywiad z jednym z założycieli Stacji Food Hall, oraz moich współpracowników. Chcemy się zapoznać z widzami i sprawdzić zainteresowanie tematem. W kolejnych częściach będziemy ukazywać dostawców, przepisy oraz miejsca z którymi współpracujemy (Kaszuby czy mazury). Na pewno będziemy chcieli się w jednym odcinku skupić nad naszym sklepem i słoikach. Obecnie przetwory nad którymi działamy zajmują nam większość czasu. Na filmie pokazane są próby, kiszenia różnych produktów małą produkcję pod witrynę w naszym boksie.

 

Jakie akcenty będą najwyraźniej pokazane?

Tak jak już pisałem wcześniej, chcemy się poznać więc staraliśmy pokrótce zrobić film streszczający naszą działalność. Opowiedzieliśmy trochę o okresie wstrzymania gospodarki oraz powrocie. Pokażemy trochę naszych dań czy talerzy które sprzedajemy na Food Hallu.

 

Kiedy premiera?

Obecnie jesteśmy na etapie montowania całości oraz nagrywania elementów dodatkowych. Wierzę, że uda nam się to wypuścić do sieci w moje urodziny 26 Września.

(Mariusz Sieraczkiewicz/stacjafoodhall.pl/foto Piotr Ślusarz/FB/Stacja Food Hall)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA

komentarz (3)

AdamAdam

2 0

Polecam rewelacyjne dania Piotra Ślusarz! Rewelacyjne wyczucie smaku! 20:41, 09.09.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

KumesKumes

1 0

Jedzonko super . Śledzie w musztardzie petarda . Gorąco polecam 10:27, 10.09.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

gosiasrgosiasr

1 0

Nigdy nie próbowałam dań Piotra. Myślę że nadszedł czas. Często jestem w tamtych okolicach więc jest okazja.
Od pierwszych dni jego kariery obserwuję moim zdaniem tą wielką osobowość. Rozwój umiejętnośći od pierwszego sezonu top szefa gdy jeszcze był niezwykle skromnym chłopakiem i ikoną tego programu. Do dziś po wielkiej przemianie, (nie mówię tu o gabarytach) gdy jasno i widzę stanowczo określa swoje miejsce na kulinarnej mapie Polski. Dla mnie jedna w największych osobowości kulinarnych więc sobie wyznaczam trasę do jego smaków i wam polecam. 19:33, 10.09.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

REKLAMA